14 Aralık 2013 Cumartesi

Kalpak

Devlet Tiyatroları'nın fırından yeni çıkmış,  dumanı üzerinde oyunlarından biri Kalpak. Normal koşullarda oyunlar hakkında yazmak  günler, aylar hatta yıllar sonra kısmet olduğu halde, bu oyunu seyredeli yaklaşık bir saat oldu ve arkadaşlarla oyun sonrası bişeyler içmek ve sohbet  etmek için oturduğumuz bir mekandan yazıyorum. Henüz oyunun tozu üzerimizdeyken yazıya dökmek istedim düşüncelerimi ve hatta düşüncelerimizi.
2. Dünya Savaşı sırasında esir düşen Rus asker Nikolai Kalpak'in bir Alman kadın ve kızının evine sığınmasıyla gördüğümüz savaşın diğer yüzünü seyrediyoruz oyunda. Savaş sadece cephede değil geride çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kalanların dünyasında da yaşanıyor. Ve belkide en yıkıcı etkilerini onların üzerinde gösteriyor.
Oyun kimimiz için sürpriz bir finalle sona eriyor. Neden diye soruyoruz bizde tüm oyunda sorulduğu gibi. Neden?
Oyun hakkında hepimizin farklı görüşleri var. Ama oyuncuların ne kadar başarılı bir performans sergiledikleri  konusunda hepimiz hemfikiriz. Kalpak savaşın acı yüzünü ve sonuçlarını bir tokat gibi çarpıyor yüzümüze. Dekorun da çok başarılı şekilde kullanıldığı, yaklaşık birbuçuk saat süren tek perdelik bu oyun sonunda biz de tekrar soruyoruz. Neden?
İyi seyirler...




2 yorum:

  1. Bu fotoğraflar oyunun kendisinden değil dimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resimler Devlet Tiyatrolarının web sayfasından bulabileceğiniz resimlerdir.

      Sil